6 Eylül 2012 Perşembe

Can YÜCEL

Can YÜCEL hakkında çok şeyler yazıldı, çizildi, söylendi. Benim de bir katkım olması bakımından bu görselleri yapıştırıyorum. 

Can YÜCEL'in evinin bulunduğu sokağa Datça Belediyesi tarafından şairimizin adı verildi. Beyaz levha "Datça Güzel Mekan"larına verilen plaketlerdendir. Bu mekan 'Güzel' olarak seçildi.  
Şairimizin evinin girişindeki çalışma odasının kapısı. 
Çalışma odasının kapısına ailesi tarafından bu yazı konulmuştur. Daha önceleri Şairimizin odasına rahatlıkla girilip ziyaret ediliyordu, müze gibiydi o zamanlar.
Şairimizin yaşadığı evinin bahçesinde, mermer üzerine Can YÜCEL'in imzası...
Gene şairimizin bahçesinde bir mermer üzerine yazılı şiirlerinden bir mısra bulunmaktadır ve şöyle yazmaktadır:

"İÇİMDEKİ KARANLIĞI PATLATACAĞIM
VE BEYNİMİN EN ÖLÜMCÜL YAŞLARIYLA
AĞLAYA AĞLAYA
YEPYENİ BİR İNSAN
PIRIL PIRIL BİR CAN
BİTECEK TOPRAĞA...
CAN YÜCEL"
Şairimizin bahçesinde bir duvarda suluboya resmi, şiirlerinden birisi ve yerel gazetelerden hakkında çıkan makalelerden derlenmiş gazete kupürleri bulunmakta.  
Bu kısımda ise Can YÜCEL'in ölmeden önce içtiği ve yarım bıraktığı söylenen şarabı ile bardağı görülmekte. Bizim buralarda genelde "EVİN" şarapları içilmektedir. Rahmetli Arif amcamda hep evin şarapları içerdi.

Arif amcam öldükten sonra uzunca bir destan yazmıştım kendisi için, destandan bir mısra da şöyleydi,

"ARİF VARDI EVİNDE, EVİN'İDE ELİNDE..."

Bizler burada Can YÜCEL'in ölüm gününe "CAN YÜCEL ŞENLİKLERİ" deriz. Bazı bilmeyenler ve görmeyenler de bunu akademik bir sempozyum, etkinlik gibi bir şey olarak algılar. Zaten Can YÜCEL bu gibi ciddi kutlamaları sevmezdi, o hep köylüsüyle bir aradaydı, köylüsü diyorum evleri Eski Datça mahallesinde olduğu için.

Şenliklerde her sene bir şarap firması sponsor olur, genelde EVİN şarapları sponsor olurdu, şenliklerde bir kamyon dolusu şarap gelir herkese dağıtılır, herkes içerdi. İçtikçe şenlikler daha bir güzel kutlanırdı. Hep gelirdi, içerdi, eğlenirdi diye yazıyorum zira 3 yıldır bu şenliklere katılamadığım için şimdikileri göremediğim için böyle yazdım.

Şunu da yazmayı unutmayım, resimde görülen 70'lik şarabın bu günkü satış fiyatı 7 buçuk liradır...

2 yorum:

Jardzy dedi ki...

bize şarap getirebilir misiniz o zaman? :)

ÇAĞATAY dedi ki...

Ne yapacaksınız kötü Evin şarabını?

Nevşehir'e uğradığımda kaliteli şaraplardan alırım.