13 Haziran 2012 Çarşamba

VİLLA ELDORADO

El Dorado; Güney Amerika'da "Kayıp altın şehir'le ilgili bir İspanyol efsanesidir. Efsaneye dayanan kaşifler en sonunda Kolombiya'nın And Dağlarının altında 1969 yılında altından bir sal buldular, bu sala 'El Dorado Salı' adını verdiler. 

Biz efsaneden bahsetmeyip köyümüzdeki Villa Eldorado'dan bahsedeceğiz. Villa Eldorado, köyümüzün içinde Ayhan ÜNLÜSÜ abinin evinin adıdır. Burası Eldorado'nun giriş kapısı. 
Villaya girişteki VİLLA ELDORADO yazısı. 
Bu yazıda, Ayhan abinin evinin ikinci katına çıkıştaki yazı. 
Villa Eldorado'nun bahçesinden görüntüler. 
Ayhan abi, aslen Ankara'lı hemşerim olup İstanbul'da ikamet etmektedir. Ama yılın büyük bir bölümünü Hızırşah köyümüzdeki bu evinde geçirir. 

Bahçenin bu kısmında görülen iki kuş kafesinde daha önceki yıllarda Amerikan Posta Güvercinleri vardı Amerika'dan getirmişti Ayhan abi onları, siyah tüylü, kırmızı gagalı güvercinlerdi. Amerikan ordusunun, içsavaşta haberleştiği güvercinler uzun yıllar bölgeye uyum sağladılar ama sonunda hepsi ölüp köyümüzdeki soyları tükendi.   
Ayhan abi buraya, köye geleli 30 seneden fazla olmuş. Köylüyle haşır neşir olup köyün sevilen simalarındandır. 
Bir ara Eldorado'yu içkili lokanta olarak da çalıştırdı. Gelen müşterileri elit insanlar olup genellikle kendi çevresinden ve tavsiye üzerine gelenlerdi. O zamanlar bu ocak müşterilere hizmet verirdi. 
Ayhan abi, uzakyol gemi kaptanlığından emekli olup, gerektiğinde gene seferlere gitmektedir. Kendi değişine göre Amerika, İsveç ve Türkiye'den enekli olup üç emekli maaşı almaktadır.

Ayhan abinin oturma odası.  
Odalarından çeşitli görüntüler. 
Bilgisayarla arası pek iyi olmayan Ayhan abinin çalışma odası. Çalışma odamda çalışırken dinlenirim diyor Ayhan abi. 
Bu görülen biblo aslında yekpare bir Brezilya ağacı kütüğüymüş. Ayhan abi bunu Brezilya'nın Rio de Janeiro'da bulunduğu bir sırada birebir yapan ustasından almış. Usta önce buna 1 sene emek verdim, 1.500 dolardan aşağı olmaz demiş ama Ayhan abi 800 dolara almış.

Bu bibloda en çok kaptanın parmağındaki yüzük Ayhan abinin hoşuna gitmiş. Ama gerçekten de biblo yakından incelendiğinde, yapan usta her detaya önem vermiş, muhteşem bir şey.    
Bu ahşap bibloları da Ayhan abi, dünyanın değişik yerlerindeki liman şehirlerinden almış. Soldan ikinci Hawai kültürüne ait bir heykelmiş. Birinci Kamehameha dönemini yansıtıyormuş. 
Bunlar da Ayhan abinin evinde kafesinde beslediği kanaryaları, daha vardı ama ben bunu yapıştırdım. 
Kaptan Ayhan abiyle eşi. 

Bu fotoğraf epeyce büyük olmasına karşın benim çekim hatalarım nedeniyle ebatlarını görülmez hale getirilmiştir. Fotoğrafları Ayhan abinin oğlu Deniz ÜNLÜSÜ çekip, özel bir teknikle muşamba gibi bir şeyin üzerine basmış. Ayhan abinin oğlu fotoğraf sanatçısı, grafiker olup Marmaris'de çalışmakta ama Villa Eldorado'da bir çalışma odası bulunmaktadır.  Deniz'in web sitesini merak edenler için http://www.denizunlusu.com/ 
Muhammet amcayla Ayhan abi.

Ayhan abi bahçe işlerinden pek anlamadığı için bahçe işlerini Muhammet abiye danışır. Muhammet abi, köyde Ayhan abinin sağ kolu diyebilirim. Ayrıca Ayhan abi yaşça da Muhammet amcadan büyüktür. 
Villa Eldorado'dan çıktıktan sonra benim eve geldik, birazda benim bahçede oturalım dedik. Bu sırada Abdullah amcamın oğlu Şener beyde bahçesinde çalışıyormuş biraz dinlen diyerek onuda çağırdık.
Not: Fotoğraflar bu senenin Nisan ayında çekilmiştir. 

Hiç yorum yok: