12 Ağustos 2011 Cuma

2. HIZIRŞAH ETKİNLİĞİ

Köyümüzde; 23 Temmuz 2011 günü başlayan 2. Hızırşah Etkinliği yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Datça Belediyemizin düzenlediği etkinlikte; ilçemizde yaşayan Alevi vatandaşlarla tatilini ilçemizde geçiren Alevi kardeşlerimizin katılımıyla etkinliğin bu yıl ikincisi yapıldı.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Muğla-Datça Şubesi'nin tertiplediği etkinlik saat 13:50'da başladı.

Köyümüzce, Hızırşah isminden dolayı Alevi Can'larının dikkatini çeken yöremizde kutlanmasına köylülerimiz bu yıl katılmadılar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından imam atanmadığı için külliye olarak kullanılan cami seçildi.

Gerçi 'HIZIRŞAH' ismi köyümüze yakın bir tarihte verilmiştir. Köyümüzün eski ismi 'BATI' olup çoğu köylümüzün nüfus cüzdanlarında doğum yeri olarak 'BATI' yazmaktadır.
Aleviliği ve Alevi Can'larına yabancı olan köylümüz etkinliğe katılmazken Datça'da yaşayan ve Datça'ya tatile gelen Alevi vatandaşlarımızın büyük ilgisini çeken etkinliğe önce kurban kesilerek başlandı.
Selçuklular zamanında yapılan külliye yetersiz kaldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen davetli ve misafirler etkinlikten memnun olarak ayrıldılar.
Hızırşah Camii Külliye'sinin yetersiz kalan bahçesi, havanın sıcaklığından dolayı meydanlara konulamayan sandalye ve masalar haliyle gölgeye çekildi.
Külliyenin ufak bahçesinde tarihi mezarlar olmasına karşılık köyümüzde vefat eden bazı zatların da buraya defnedilmesinden dolayı konuklara şimdilik bu alan yetse de gelecek etkinliklerde buna bir çare bulunması gerekmektedir.
Yurdun dört bir yanından gelen Can'lara kesilen kurbanla lokma dağıtıldı.
Tertip komitesi gerçekten iyi çalışmış olacak ki hiç bir aksaklığa meydan verilmedi.
Kurban eti ve lokmaların yenilmesi...

Etkinliğe; Belediye Başkanı Şener Tokcan, İlgenel Meclis üyesi Gürsel Uçar, CHP İl Disiplin Kurulu üyesi Timur Kabaklarlı, CHP İlçe başkanı Gökhan Sağır yanısıra;

Etkinliğin açılış konuşmasını Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez yaptı. Alevilerin sorunlarını dile getirdiği konuşmasında Geçmez, Türkiye'nin daha düzgün ve daha barışık yaşayabilmesi için Alevi kültürüne ihtiyacı olduğunu savundu.
Araştırmacı yazar Aydın Durdu, Erikli Baba Cemevi dedesi Binali Doğan, ABF İnanç Kurulu Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Sezer'in de konuşmacı olarak katıldığı program, söyleşi ile devam etti..

2. Hızırşah Etkinliği ertesi gün amfi tiyatroda gerçekleştirilen semah gösterisiyle devam etti. Semah gösterilerinin sergilenmesinin ardından yer alan konserde ise, bağlama virtüözü Musa Kurt, aynı zamanda ozan olan Doktor Necati Özdemir ile Türk Halk Müziği sanatçısı Aynur Yaman sahne aldı. Pazar akşamı saat 20.30'da başlayan konser, programın son etkinliği oldu.

Maalesef O akşam Datça'ya inemediğim için amfi tiyatrodaki görüntülerin resmini çekip burada yayınlayamadım.

Hiç yorum yok: