3 Şubat 2011 Perşembe

Damgalı Kitaplar

Kitabın adı "Hayatımın Erkeği" Yazarı VA-NU. Vâlâ Nurettin'in takma adıyla yayınladığı kitap 1941 yılında basılmış. Damgasında Rahmetli dayımın özel kütüphanesinin damgası mevcuttur. Aynen şöyle yazmaktadır: "GÜLAÇAN KİTAP SARAYI H.CEVDET MUSAAĞAOĞLU ÇORUM-1938"
Kitabın orijinal görünümü ise bu şekilde.
Gene rahmetli dayıma ait dikdörtgen mühürlü bir kitap daha. Mühürde gene aynı şekilde dayımın adıyla kütüphanesinin adı bulunmakla tarihinde 1947 yılı görünmektedir.
"Bir Aşk Böyle Bitti" kitabının yazarı ise; Nezihe Muhittin. Basım yılı gene 1941
Bir başka damgalı kitap. Mühürde ise; T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Kastamonu Öğretmenevi Müdürlüğü" yazmakta.
Demirci Akıncıları isimli kitabın yazarı İbrahim Ethem AKINCI. Kurtuluş Savaşı'ndan sonraki ilk Malatya valimiz.
Buradaki damga ise; "Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi" yazmakta.
Kitabın basım tarihi 1969
Bu kitapta ünlü İranlı yazar "Beydeba"nın Kalile ve Dimne'si. Basım tarihi 1958. Kitabın sahibi belli ki kitabını çok seviyormuş; onu çiltlemiş.
"Co'nun Çocukları" isimli kitabın ilk sayfası. Kitap o kadar yıpranmış ki, kimse eline alıp okumaya tenezzül etmemiş gibi. Hangi yıl basıldığı belli olmamakla birlikte, yayımlayan kitap şirketinin telefonunun 6 haneli olması, o zamanların İstanbul'unda ne kadar az telefon olduğunu göstermektedir.
Kitabın ön yüzü. Ne kadar çok eskidiği bir bakışta anlaşılıyor.
Victor Hugo'nun tam ismine yaraşacak şekildeki "Sefiller" kitabı. Kitap daha sefil bence.
"Kon-Tiki" 1964 basımı kitap, çocukluğumun önemli kitapları arasında yer almaktaydı. Bilim adamı Thor HEYERDAHL'ın kaleme aldığı, altı bilim adamının bir nazariyeyi doğrulamak amacıyla Güney Amerika'dan yola çıkarak Kon-Tiki isimli bir sal üzerinde Büyük Okyanusu aşmalarının hikayesidir.
Burada ise Konya'da Hudeybiye isimli bir kitapçıdan alınmış 1977 basımı kitap görülmekte.
Defterdar Sarı Mehmet Paşa'nın "Olayların Özü" Zübde-i Vekayiât kitabının ön yüzü.
Kitaplığımın en ilginç kitaplarından olan Aclan SAYILGAN'ın kaleme aldığı "SSCB ve SULTAN GALİEV" kitabının içeriği çok enterasandır. Kitap o yılların İçişler Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Önemli İşler Müdürlüğü'nün; şimdiki Terörle Mücadele Şubesi o zaman ki Şube I. Şefliği'ne yolladığı kitaplardandır.
Bir zamanlar komünizmi büyük bir tehlike olarak gören hükümetlerin komünizmle mücadele eden birimlerine, birimlerinde çalışan personeline okuması, bilgi edinmesi için gönderdiği kitaplardan.
Komünizme karşı yürütülen mücadele; cumhuriyet rejimine karşı olanlara da yapılsaydı ülke bu duruma gelmezdi.
SSCB ve SULTAN GALİEV isimli kitabın ön yüzü. Basım tarihi 1966

1 yorum:

Adsız dedi ki...

muhtesemsin..benimde face de sultan galiyev..vardı...asık ferhat karakaya sanırım..ismi öyle..belcikadanmı?anadoludanmı?sürüyle resim göndermis..millet sasırdı..allah allah! ne oluyor yahuu!!nereden cıktı bu asık müzigi..sende ne var?diye.--bende beyefendi,ltfn..cekin resimlerinizi dedim..cekti neyse*AYIP OLSADA 2 AY TAHAMMÜL ETTİM.
*GERCİ ANLAMAZ BİZDEKİ ERKEKLER FEDAKARLIKTAN AMA DOSTLUK YAPTIK İSTE..BİZ GEBERELİMDE..ONLARDA Bİ B..YARAMAYAN POLİRİKACILARI SECSİN YADA M..TAN POLİTİKALAR YAPMAK İCİN YASASINLAR DİYE..BİZ SİNİDEN GEBERELİM...*DÜNYANIN EN CIKARCI/DUYARSIZ,HERFLERİ BİZDE HERHALDE..DÜZGÜNLERİ TENZİH EDEREK!!(* YAZDIM..AMA BİR ÜLKE BÖYLE BİNBİR GECE MASALI GİBİ EMİN OLMAYAN ELLERE PARA!İCİN VERİLİRMİ?YAHUUU!