14 Haziran 2011 Salı

Çorum Barajı

Çorum Barajı merkeze bağlı olup Binevler'in hemen üzerinde bulunmaktadır.
Barajı Çomar Deresi beslemektedir.
İçme suyu ve sulama amaçlı yapılan barajın inşaatına 1974 yılında başlanmış ve 1977 yılında faaliyete geçirilmiştir.
Toprak dolgu sistemine göre yapılan barajın gövde hacmi: 0,590 hm3, yükseklik (talvegden): 41,7 m, normal su kotunda göl hacmi: 6 hm3, normal su kotunda göl alanı : 0,56 km2 olup net sulama alanı: 480 ha'dır.
Baraj yapıldıktan sonra içerisine Sazan ve Yayın olmak üzere iki cins balık atılmış olup amatör olta balıkçıları için ideal bir yerdir.
Barajın bulunduğu mevki, baraj yapılmadan önce Çomar Bağları olarak anılmaktaydı. Burası baraj inşaatı için istimlak edildiğinde keliği (bağ evi) olanların kelikleri su altında kaldı. Dalış yapıldığında eski bağ evleri suların altında görülmektedir.
Çorum belediyesinin sorumluluk bölgesinde bulunan baraja belediyemiz tarafından gerekli özen gösterilse de; etrafa yeterince çöp bidonları konsa da bu bidonlar ziyaretçiler tarafından pek kullanılmamaktadır...
Belediyemiz, hafta sonları ailecek baraj kenarında dinlenmeye gelenler için masa ve oturaklar yapmış olsa da, bilinçsiz ziyaretçiler tarafından çevre çöp yığını haline getirilmektedir.
Baraj civarında sahipsiz köpeklere rastlansa da, hayır sever hemşehrilerimiz tarafından köpekler aç bırakılmamakta, yapılan mangalların, getirilen nevalelerin artanları bu köpeklere verilmektedir.
Baraj etrafında ruhsatsız yapılanmaya son veren belediyemiz, mal sahiplerine resimde görülen şekilde portatif, ahşap ve naylondan kamelyalar yapmalarına izin vermiştir.

Hiç yorum yok: