16 Kasım 2010 Salı

"BARIŞ BÜYÜKELÇİSİ" "KORE GAZİSİ"

Barış Büyükelçisi ve Kore Gazisi babam Mehmet Sami BOZKURT;
Koreli General Sang-Hoo LEE imzalı sertifika; sertifikanın üzerinde Korece ve İngilizce olarak; "BARIŞ ELÇİSİ BELGESİ" KORE GAZİLERİ DERNEĞİ" yazmaktadır.
Sertifikanın Türkçe ve Korece görünüşü. Türkçesinde şöyle yazmaktadır:
"BARIŞ BÜYÜKELÇİSİ
Resmi Bildiri
M.Sami BOZKURT
Kore Savaşı sırasında sizin ve ülkenizin, Kore Cumhuriyeti ve demokrasinin korunmasında göstermiş olduğunuz yardımlardan dolayı, Kore halkı adına, sonsuz teşekkürlerimi sunmaktan onur duyuyorum.
Özgür ülkemizin devamı için, aziz fedakarlığınızın hatırasını kalbimizde daima muhafaza edeceğiz.
Minnet dolu takdirlerimizle, değerli katkılarınızdan dolayı, sizi, Kore Cumhuriyeti halkının bütün iyi dilekleriyle "BARIŞ BÜYÜKELÇİSİ" ilan etmekten onur duyuyor, iki ülke arasındaki saygı ve dostluğun gelecek nesillere örnek olacak şekilde ebediyen devam etmesi umuduyla, size bu Savaşa Katılma Madalyası ile Belgesini sunuyorum. 21.3.2006
Sang-Hoo LEE
Orgeneral (E)
Başkan
Kore Cumhuriyeti
Muharip Gaziler Derneği
Kore Devletinin göndermiş olduğu kutu içerisindeki yakaya takılan rozet, sol göğüse takılan madalyon ile göğüse şeritle takılan madalyon.
Madalyonların yakın çekimi.
Göğüse şeritle takılan madalyonun üzerinde İngilize: "KOREAN WAR VETERAN" "KORE SAVAŞI GAZİSİ" yazmaktadır.
Birleşmiş Milletler'in Kore Savaşı'nda savaşan Muharip Gazilere vermiş olduğu madalyon.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Kore'de Savaşan Türk Tugayı Muharip Subaylarına vermiş olduğu "MÜMTAZ BİRLİK" brovesi (Beratı). Brovenin (Beratın) hikayesi:

2.Kumyangjang-Ni Muharebesi : (25-27 Ocak 1951)
K.Çin ordusunun 25 Kasım’da başlattığı büyük taarruzlar olanca şiddetiyle devam ediyordu. Düşmanı durdurma çabaları bir sonuç vermiyordu. İnisiyatifi ele geçiren K. Çin kuvvetleri BM kuvvetlerine arka arkaya darbeler indirerek ilerliyorlardı. Kar, kış kıyamette, üst üste kaybedilen muharebeler ve uğranılan kayıplar, BM askerlerinde moral diye bir şey bırakmamıştı. Ortalığı tam bir bozgun havası kaplamıştı. Çinliler, önünde durulamaz ve baş edilemez bir varlık haline gelmişlerdi. BM ordusunu yıkıcı, dağıtıcı ve çökertici bir panik havası sarmıştı.

BM kuvvetleri saldırıya geçen düşmanı durdurmak için İmjin Nehri güneyinde (B) savunma hattını işgal etti. Eğer düşman bu hatta durdurulamazsa, Han Nehri güneyinde (C) savunma hattında savunmaya geçilecekti. Düşman bu hatta da durdurulamazsa daha güneyde planlanan, (D) ve (E) savunma hatlarına çekilecekti. Devam eden K.Çin kuvvetlerinin taarruzları BM kuvvetlerinin (D) hattına kadar çekilmelerine neden olmuştur. Düşmanın durdurulamaması ve BM kuvvetlerinin K.Çin taarruzları karşısında, manen ve madden büyük kayıplara uğraması üzerine Kore’nin terki için planlar yapılmıştır.

Hali hazırda bulunulan, (D) savunma hattı’nın karşısında bulunan düşman durumunun açıklığa kavuşturulması gerekiyordu. BM Ordusu; düşmanın kuvvetini keşfetmek, yığınağını bozmak ve zayiat verdirmek amacı ile taarruzi keşif yapılmasına karar vermiştir. Geri çekilmeler yüzünden bozulmuş olan moralin düzelmesi ise ancak zafer kazanmakla mümkün idi.

Bu kapsamda, Türk Tugayı’na yıpratıcı taarruz görevi verilmişti. Türk Tugayı 25 Ocak 1951 günü iki koldan düşmana doğru harekata başladı. Çinli askerlerin büyük bir inat ve dirençle, bütün varlıklarını koyarak savundukları mevziler Türk askerinin süngü hücumu ile bir bir ele geçirilmeye başlandı. Ertesi gün saat 06.00’da düşman mevzileri tamamen ele geçirilmişti. Amerikalılar Türk Tugay’ının bu muharebesini Kore Savaşı’nın “en kanlı piyade muharebesi” olarak tanımlamışlardır.

Türk askeri, kendisinden üç misli kuvvetli düşmana karşı kazandığı bu zaferle, düşmanın yenilebilir olduğunu göstermiş ve Çin ordusu karşısında sürekli geri çekilen BM Ordusunun moralini yükselterek düşmana karşı harekete geçmesini sağlamıştır. Bunun sonucu olarak, BM kuvvetleri 29 Ocak 1951’de bütün cephede taarruza başlayarak düşmanı 38 inci paralelin kuzeyine sürmeye başarmıştır.

Bu muharebede; Türk Tugay’ından 12 asker şehit olmuş, 31’i de yaralanmıştır. Düşman kaybı ise BM kaynaklarınca 1734 olarak tespit edilmiştir.

Ölü olarak ele geçirilen Çinli bir askerin üzerinde, Kunuri’de şehit düşen bir çavuşumuza ait bir not defteri bulunmuştu. Bu suretle şehidimizin intikamı da alınmış oldu. Kunuri’de bize fazla kayıp verdiren K.Çin 38 inci Ordu’nun 150 inci Tümen’i bu muharebede de karşımıza çıkmıştı. Bu karşılaşma, Türk Tugayı’nın bütün personelinde öç alma hınç ve azmini yaratmıştır. Bu zafer ile; Türk Tugay’ı Kore’de ikinci kez düşmanı mağlup ederek savaşın yönünü BM lehine değiştirmiştir. BM Kuvvetleri de Kore’yi terk etme kararını değiştirerek savaşa devam kararı almıştır.

Bu zafer üzerine; Amerikan Kongresince, Türk Tugayına “Mümtaz Birlik Madalyası ve Beratı” verilmiştir. Madalya beratında, “Türk Tugay’ının bütün zorluklara karşı, olağan üstü cesaret ve kahramanlık göstererek Birleşmiş Milletler Ordusunu kurtardığı ve parlak sonuçlar elde ettiği” ifade edilmektedir. Bu madalya, ABD tarafından yabancı bir devletin ordusuna verilen ilk madalyadır. Tugayımız Kore Cumhurbaşkanlığınca da “Cumhurbaşkanlığı Birlik Nişanı” ile taltif edilmiştir. Ayrıca bu zaferin anısına Kore Hükümeti tarafından savaşın yapıldığı alanın en yüksek tepesine “Türk Zafer Anıtı” dikilmiştir.

Türk Tugay’ı, Kunuri’de düşmanı üç gün durdurmakla BM ordusunun kuşatılarak imha olmasını önlemesine rağmen, içindeki savaş azmini tamamıyla göstermeye fırsat bulamamıştı. Kumyangjang-ni muharebesi Tugay’ımıza bu fırsatı vermiş ve başarısının takdir edilmiş olması da kendine güvenini artırmıştır.

Borovenin yakından görünüş.
Kore devletinin göndermiş olduğu hatıra saat.
Saatin arkasında İngilizce olarak: "GEN. LEE, SANG HEE CHAIRMAN. JCS. REPUBLIC OF KOREA" Türkçe; "GENERAL SANG LEE, JCS. BAŞKANI KORE CUMHURİYETİ" yazmaktadır.
Bu da Kore Gazisi'nin beylik tabancası.
Kedisi;

Ve duvardaki saati...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

MUHTESEM.ULVİ GÖREVLER,İNSANLARIN GENLERİNDEN GELMEK NASILDA ONURLU DEGİLMİ?--AMA YAZIKKİ..BABAYI KARANLIK CEKMİSSİN GKHAN EVLAT..GÖRÜLMÜYOR;(

Adsız dedi ki...

O BARIS BÜYÜKELCİLİGİ YAZISINDAKİ TARİH NE TARİHİ?..2006 TARİHİ VAR ORADA!ANLAYAMADIM ONU!