25 Nisan 2012 Çarşamba

Kulübenin İnşaası

Gerek duvarların yapımından kalan gerekse bahçe içerisinde traktörler sürdükçe ortaya çıkan taşları bir kenara toplamıştım. Bunlar hem bahçede hiç hoş olmayan bir görüntü arzediyor hem de badem zamanı çalışmalarımıza engel oluyordu. 
Evde bulunan el arabası, kazma, kürek, tırmık, hortum, çapa, ilaçlama tulumbası, kuluçka makinesi, testere gibi bahçe işlerinde kullanılan bilumum malzemelerim evin içerisinde sorun yaratmaya başlamıştı. 

Bunları koymak için bir depoya ihtiyacım vardı. Lakin ufak bir kulübe yapabilmem için bürokrasiyi aşmam gerekiyordu. En sonunda bürokrasi aşıldı ve inşaata başlandı. 

Geçen sene 6 metre kare olarak belirleyip temelini attırdığım inşaat başladı.   
Çineli Ahmet Ustam geçen Pazar günü erkenden gelerek işe başladı. 

İlk işi duvar inşaatından arda kalan kayaları balyozla kırmak oldu. Fotoğrafta Muhammet amcam Çineli Ahmet Ustaya kayanın neresine balyozu vuracağını göstermeye çalışıyor. 

Bu tip büyük kayalarda damarlar bulunur bu damarları keşfettiğiniz anda kayalar ne kadar büyük olursa olsun tek bir balyoz darbesiyle damardan itibaren kayayı parçalarsınız. Gerçi Ahmet Ustanın Muhammet abinin damarı göstermesine ihtiyacı yok, Ahmet ustam işini bilir.  
Ahmet Usta ilk olarak kırmış olduğu büyük kayaları önceden açmış olduğu yerlere duvarların temeli olarak yerleştirdi. O kocaman dediğim kayaları temel bir saniyede yuttu. 
Malzemeninde hazır olmasından dolayı Ahmet Usta görevini hızla yapmaya başladı.
Birinci gün temeller kazılıp, kayalar kırıldıktan sonra ikinci günde temelin üzerine yığdığım ufak taşlarla duvarı çıkmaya başladı Ahmet Ustam. 
Temelden çıkartılan toprak bahçeye serildi. 
Duvarlar yükseldikçe temelin ortasına yığdığım taşlar tükenmeye başladı. 

Ahmet Ustamın en güzel işlerinden bir tanesi de çimento ve kumdan oluşan harcı katiyen bahçe toprağının üzerinde karmaz. Bahçe toprağının üzerinde harcı karmış olsa orasını tekrar kazımamız gerekecek. Fuzulü yere iş açacağız. Birde orada betonlaşan toprağı kazıyıp temizleyeceğiz. İşte Ahmet Usta buna mahal vermemek için ilk lazım olan harcını el arabasında karıyor.  
Daha sonrada lazım olan harcı beton üzerinde kararak bahçe toprağını kirletip ikinci bir eziyetten adamı kurtarıyor. 
İkinci gün akşama doğru Ahmet Ustam taş işini bitirdi.

Bu sırada ben çok rahatladım. Hem bahçemdeki o çirkin görüntü ortadan kalkmış oldu hem de kulübemin temeli bir şeye benzedi.

Bunda sonra yapılacak iş; tuğla getirtmek. Taşların üzerine tuğla çıkılacak. İmkanım olsa kulübenin tamamını taşla yaptıracaktım ama taş çok pahallı olduğundan ve traktörlerin malzeme getirirken bahçeme vermiş oldukları zarardan dolayı tuğla çıkacağız.

Ahmet Ustamın bir haftalık bir işi çıktığından inşaata daha sonra kaldığı yerden başlayacağız...

Hiç yorum yok: