18 Nisan 2011 Pazartesi

Çağlalar...

Çağla ağaçları bir sene muazzam meyve verdiği gibi diğer sene verimi yarıya düşürmektedir. Bu sene verimin az olduğu yıl. Şimdi, yukarıda gördüğünüz ağaç genç ağaçlarımdan. Soruyorum, bu ağacın içerisine girilip meyve toplanır mı? Toplanmaz. Neden, ağacın bakımı yapılmamış. Ağaçların her sene muntazam olarak budanması lazım. Budanmayan ağaçlar hem meyveyi az verdiği gibi hem de içerisine girilip meyvelerin toplanmasını güçleştiriyor. Ağaçlarıda budamak için de tecrübeli olmak lazım. Hangi dalın kurumaya meyilli olduğunu, hangi dalın kesildiğinde etrafındaki budakların daha gür çıkacağını bilerek budmak lazın ağacı. İşte bunları henüz bilmediğimden ağaçlar arapsaçına dönmüş vaziyetteler. Mahsulün az olduğu bu yıl ağaçların eski dallarında meyve var. Diğer yeni dallarda ise tek tük meyveye rastlanmakta.
Bu ağaç iki cins çağla üretmektedir. Birinci kalite olan ve köylümce "Nurlu" denilen çağlalar bu sene fevkalade tuttu. Diğer cinste ise pek bir şey yok.
Ağacın "Nurlu" aşılı kısmının dalları.
Gerçi bunların yarısının toplanması gerekirdi. İhmal edip toplayamadım. Kuvvetli bir rüzgar estiğinde bu salkım saçak dalların kırılması muhtemeldir.

Hiç yorum yok: