28 Mayıs 2011 Cumartesi

Balıklı Dede Türbesi

"Balıklı Dede Türbesi" Çorum'un köylerinden Çukurören Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Türbe, 12 sene önce Almanya'da ki gurbetçilerimizden Cevale Hanım tarafından mermer döşetilerek bu günkü şeklini almıştır.

Daha önceleri, taş ve horasan kumu karışımıyla yapılan eski bir mezar görünümündeymiş. Mermer döşetilirken, mezar taşına dokunulmadığı için halen eski orijinal görüntüsü bozulmamış sayılır.
Türbe, köye biraz uzakça olduğundan sapada kalmaktadır.

Balıklı Dede'nin türbesinde bulunduğum sırada Çukurörenli Ali ADIGÜZEL ağabey Hızır gibi yetişti.

Ali ağabey de o sırada hem bahçesini sulayıp hem de ceviz fidelerini aşılarken bizi buldu. 70 yaşındaki Ali ağabeye türbenin geçmişini sorduğumda; pek aydınlatıcı bilgiler veremedi. Kendisi de pek fazla bilgiye sahip olmamakla köyde de Balıklı Dede hakkında bilgi alınacak kişinin bulunmadığını söyledi.

Ali ağabeyde eski Almancılardanmış. O da çok araştırma yapmış ama bir türlü türbenin gerçek hikayesini bulamamış.

1999 yılında türbeyi mermerle döşeten Cevale Hanımın adını o verdi zaten.
Ali ağabeyin söylediğine göre, türbe 1920 yıllarında da mevcutmuş. Türbeye genellikle çocukları olmayan hanımlar gelir, ziyaret ederlermiş. Bir de türbenin hemen yanındaki çayın kenarında kendiliğinden bitmiş incir ağaçlarının sütünün vücuttaki yaralara merhem olduğunu söyledi.

Fotoğrafda ise türbenin yanındaki çayın kaynağının resmi görülmektedir. Çayda ise, ufak ufak siyah renkli balıklar bulunmaktadır. Köy ve bölge halkı tarafından Balıklı Dede'ye ait olduğu sanılan bu balıklara sevgiyle yaklaşılmaktadır...
Balıklı Dede'yi ziyarete gelenler, genelde kalabalık guruplar halinde geldikleri ve yeşillik alanda bütün gün piknik yaptıkları için Çukurören köylüleri tarafından, hayır amaçlı bir de ev yapılmış. Evin içerisinde tabak, çanak, masa, sandalyeden tutun da piknik için gerekli olan tüm malzemeler mevcuttur. İşini gören piknikçiler kullandıkları malzemeleri gidecekleri zaman tekrar yerli yerine koyarak, oturdukları bölgeyi temizleyerek giderlermiş.
Türbeyi ziyarete gelenlerin oturdukları çayırlık alanın görüntüsü, hemen yanından akan çayın şırıltısı Türbeye güzel bir görüntü vermektedir.
Ali Ağabeyin anlattığına göre; 2007 yılında yine Almancı vatandaşlarımızdan bir hanımla arkadaşı gelmiş türbeye. Hanımın elinde Almanca, Balıklı Dede hakkında bir kitap varmış lakin o sırada Ali ağabey türbede değilmiş. Türbede bulunanlardan hiç kimse de: "Arkadaş, o elindeki kitap ne, kitapta ne yazıyor?" dememiş.

Böylece bir tarih, bir efsane sessiz sedasız yok olmak üzere.

İnternetten araştırdığım kadarıyla "Balıklı Dede" efsanesi İzmir ile Kütahya, Tavşanlı taraflarında, anılmaktadır. Görünürde, o Balıklı Dede ile bizim Balıklı Dedemiz arasında hiç bir bağ bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok: