17 Eylül 2011 Cumartesi

Ürgüp - Nevşehir (Cappadocia)

Nevşehir'e geldikten sonra gezdiğimiz ilk yer Ürgüp oldu.
İlçeyi dolaşırken bu heykeli gördüm. Heykeli dikilen şahıs; Refik BAŞARAN. 1907 yılında Damsa'da doğmuş. 1934 yılında Atatürk'e verdiği konser sonunda "BAŞARAN" soyadı ile ödüllendirilmiş. 1947 yılında aramızdan ayrılmış. 70 taş plakla 140 türküsü ile unutulmayanlara arasına katılmıştır.
İlçenin en güzel camilerinden olan Karamanoğlu C.Kebir İsmail Bey Camii'nin avlusunda; Osmanlı dönemi son Şeyhülislamlarından olan Hayri Efendi (mermerli olan) ile Abdullah Efendilerle; Horasan'dan geldiği söylenen Hoca Efendilerin kabirleri bulunmaktadır.
Mezarların bulunduğu caminin avlusunun diğer bir görüntüsü.
Nevşehir ve ilçelerinde, son dönemde yapılan yapılar doğa harikası Peri Bacaları'na benzetilerek yapılmıştır. Resimde görülen Saat kulesi gibi.
Şehir merkezinde bulunan bir camiden görüntü. Yandaki ufak yer ise daha önce kullanılan minare.
Hemen Öğretmenevi'nin yanında bulunan Vefa KÜÇÜK parkı. Park; belediye tarafından Nevşehirli hayır sever işadamlarından, Fenerbahçe Spor Kulübünün eski As Başkanlarından olan Vefa KÜÇÜK adına yaptırılmıştır.

Taşa oyulmuş kabartma resimde ise; Selanik Cezareisi iken İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katılıp sonradan Niğde mebbusu olan Şeyhülislam Hayri Efendi'ye aittir.
Ürgüp'de bulunan otellerden birisi. O kadar çok otel var ki, hepsinin mimarisi birbirinden değişik.
İlçe merkezinin içindeki turistik eşyalar satan dükkanların bulunduğu sokaklardan birisi. Bu sokakta o kadar çok dizi film çekilmiş ki. Hatırladığım kadarıyla Asmalı Konak, Son Ağa gibi dizilere mekan olan sokak.
Merkezdeki çay bahçelerinden birisi.
Bu kaya görüntüleri de Ürgüp merkezinin içindeki kayalar.
Evler, binalar genelde kesme taşlardan yapılmış.
İlçe merkezindeki kayalıklar...
Doğaya ve nostaljiye uygun olarak yapılan inşa halindeki binalardan biri...
Temenni Tepe denilen kayalıkların altında bir otel.
Yukarıda görülen kayalıkların üzerinden turistler etrafa panoramik olarak bakabiliyorlar.
Temenni Tepe'den yeni Ürgüp'ün görüntüsü.
Ürgüp'den çıkıp, Göreme istikametine döndüğümüzde karşımıza Açık Hava Müzesi çıktı. Bir çok mağaralar vardı lakin hiç birisini gezmeden sağa sola bakınmakla yetindik.
Peri Bacaları'ndan görüntü.
Açık Hava Müzesi'nden görüntüler...


Hiç yorum yok: