20 Aralık 2011 Salı

Elvan Abinin Bağı

Pazar günü Elvan abiyle anlaştığımız gibi, yeni aldığı bağının hemen karşısında bulunan BOL-KAR TARIM'a geldik. 
700 metre kare olan bağına dikmek için BOL-KAR TARIM'dan meyve ağacı fideleri aldık. Fideleri en az ikişer tane almaya özen göstererek bağın bulunduğu mevkiye uyum sağlayacak meyvelerden almaya da özen gösterdik.  
Sağolsunlar BOL-KAR TARIM sahibi ve görevlileri ellerinden gelen itinayı gösterdiler bize. Kimi kendi yetiştirdikleri, kimi ithal etmiş oldukları fideleri topraklarından özenle sökerek ambalajlayıp arabamıza kadar taşıdılar. 
Gene BOL-KAR TARIM'ın bir görevlisi de yanımızda gelerek, önceden açmış olduğumuz yerlere fidelerin dikiminde yardımcı oldular. 

Aldığımız 29 fide içerisinde neler yok ki? Armut, kayısı, ceviz, ayva, ıhlamur, kara dut, nar, kiraz, vişne ve üç çeşit çam...
Elvan abi, oğlu Erdal ve BOL-KAR görevlisi alınan fideleri büyük bir itina ile daha önceden açılmış 3x3 metrelik yerlere dikip anında can suyunu verdiler. Yağmurlar başlayana kadar 3 günde bir sulanacaklar. 

Bu mevsimde ağaç dikilir mi? diye düşünenler için yazıyorum. Bu fideleri dikmeden önce Ankara'da görevli olan halamın oğlu çok sevdiğim Ziraat Mühendisi Hilmi BAŞAR ağabeyimi aradım ve ondan gerekli bilgileri aldıktan sonra dikim işine başladık.  
Çorum'a 7 kilometre kadar uzaklıkta, Osmancık yolu üzerinde bulunan bu bağı Elvan abi, sanırım 18-19 bin liraya maletti. Geçen hafta buraya bir de kepçe getirerek eğimli olan araziyi tesviye ettirdi. Burası Elvan ağabeyin çok sevdiği bir yer haline geldi. 
Valilik buralara betonarme ev yapılmasına karşı çıksa da yapanlar var. Lakin, valilik buralara 'Ev yapmayın kardeşim.' demiyor. Tahta veya başka bir malzeme kullanarak hobi evleri gibi bir şeyler yapın. diyor.  
2 saat kadar süren fide dikim çalışmalarından sonra bahçe güzel bir görünüme kavuştu. Elvan abi de oğlu da mutlu görünüyorlardı. 
Tabii ben bu sırada boş durmadım. Bol bol fotoğraf çekerek dikim çalışmalarına bira içerek nezaret ettim. 
Elvan abinin bağının yanındaki komşuları da kendi zevklerine göre bir şeyler yapmışlar. İlerdeki komşusu 50 metrelik prefabrik bir ev dikmiş.  
Bağa giden yol, mal sahibi burayı parselleyip satmadan önce plan-proje çıkartarak yollarını açıp her hissenin etrafını tellerle çevirmiş. Su sıkıntısı bulunmayan bağlara artezyen vurmak suretiyle su çıkartılmış vaziyette. Elektrik deseniz o işlem de tamamlanmış. Herkesin elektrik, su ve yolu mevcut. 
Elvan abinin buradaki komşusu fide dikim işlerini 1 sene önce tamamlamış, kulübesini kondurmuş biler...
Manzara da çok güzel, karşı dağlar Çatak dağları, hemen sol taraftaki köy Deller Köyü ise Elvan abinin köyü. 

Ben de buradan bir yer alıp Elvan abinin komşusu olmak isterdim ama benim planlarım başka. Bana 2 dönümden aşağı olmamak üzere ve etrafımda yerleşim bölgesinin olmaması gerekiyor. O yüzden Elvan abiye komşu olamadım.  
Burada da Elvan abinin havuz yerinin kazılmış görüntüsü yer almakta. Artık bahara doğru başlayacak inşaata Elvan abi. 
Yukarıda çalışan kepçeyi görüyorsunuz değil mi? Millet bir an önce bahçesine şekil vermeye çalışıyor. Yağmurlar ve karlar bastırmadan, bahara yapılacak işlerini azaltmak için şimdiden çalışmalara başlamışlar bile.  
BOL-KAR TARIM'ın hediye olarak verdiği çam ağacı daha sonra belirlenecek bir yere dikilmek üzere saksısında Elvan abi ve oğlu tarafından taşınırken.

Hayırlı olsun Elvan abi, Allah güle güle oturmayı nasip etsin...

Hiç yorum yok: