4 Şubat 2012 Cumartesi

GEZİ Traveler Dergisi

Asıl adı 'GEZİ Traveler' olarak yayınlanmıştı.

1997 yılının Ekim ayında ilk sayısından itibaren almaya başlamıştım bu dergiyi. O zamanlar televizyon kanalları sınırlı sayıda olduğu için, bilgisayarlar tam olarak hayatımıza girmediği için neyin ne olduğunu bir tek resimli basından takip ederdik. 

Tam 15 sene olmuş, derginin ilk sayısı çıkalı. 

Dünyaya, seyahatlere pek meraklı olduğum zamanlardı. Lakin Türkiye dışına çıkmak gibi bir lüksüm yoktu o zamanlar. 15 yıllıkta memurdum. 

Dünyanın gidilecek görülecek yerlerini kısıtlı olarak televizyonlarda, romanlarda, çizgi romanlarda, gazetelerde görürdük. Okuduğum çizgi romanlardan en çok Mr. No'dan etkilenirdim. İkinci Dünya Savaşına Amerikan savaş pilotu olarak katılan Mr. No; asıl adı Jerry Drake, savaş sonrası Brezilya'nın Manau kasabasına yerleşir. Dürüst, samimi, alkol ve güzel kadın düşkünü, tembelliği seven bir kişiliğe sahip olan No, kendisine eski  model uçak bir alarak turist rehberliği işine başlar. Brezilya, Kolombiya, Guyana'dan Karaip Denizine kadar iner maceracı Mr. No. 

Tabii ki ben de bu hayaller içerisinde dünyayı dolaşmak isterim fakat odamda coğrafya derslerinde kullanılan yer küre maketinden başka hiç bir şeyim yoktur...

O zamanlar böyle bir dergi bulunmaz bir fırsattı ve ilk sayısından itibaren alıp, dünyayı tanımaya başlamıştım.   
Aldığım dergileri bu gün, boş zamanımdan da yararlanarak tasnif etme fırsatı buldum. Derginin tamamı 86 adetti. mübalağasız 100 kilodan fazla geliyordu. Üst üste koymak imkansızdı. Fotoğrafta görüldüğü gibi. 
Gezi dergisinin 1997 yılında yayın hayatına başladığı birinci sayısı. 
İlk sayısının fiyatı 400.000 liraydı. 
Burada da derginin almayı bıraktığım 2004 yılının Kasım ayı 86 ncı sayısı. 
Dergiyi almayı bıraktığımda fiyatı 5.000.000 lira olmuştu ve o zamanın şartlarına göre gerçekten çok yüksek bir rakamdı. Gerçi fiyatı için bırakmamıştım dergiyi. Artık, dergi yazanları, çizenleri konuyu sapıtarak dergiyi 'GEZİ'dergisi olmaktan çıkartmışlardı. 

Sayfaları yarı yarıya reklamlarla dolmuştu. Dünya seyahatleri, gidilip görülecek yerler haricinde her şey yazılıp çizilmeye başlamıştı. Otellerin mutfaklarına inilmiş, dergi adeta 'Yemek tarifleri kitabına' dönmüştü. 
Dergileri yıl yıl, ay ay ayırıp tasnif ettim. 
Solda görülen 12 sayılık, 1998 yılının üst üste konulmuş şekli ile sağda görülen 12 sayılık 2002 yıllarının dergileri arasındaki sayfa farkı dergilerin inceliğinden bariz bir şekilde görülmektedir. 

Dergi neredeyse ilk çıkardığı senenin dörtte birini yazmıyordu artık.    
İlk çıktığı zamanki sayfa sayısı 188 olup reklama ayırdığı sayfa 50 idi.

Son aldığım zamanki sayfa sayısı 132 olup reklama ayrılmış sayfa sayısı 40'tı. Sizin anlayacağınız ilk sayı ile son sayı arasından 55 sayfalık eksik sayfa bulunmaktaydı. İşte bu yüzden dergiyi almaya son vermiştim.

Fotoğrafta da eksik sayfa sayısı oldukça net bir şekilde görülmektedir. Alttaki dergi, derginin ilk çıktığı sayı üstteki dergi ise son aldığım şekli görülmektedir. Pek bir zaman geçmeden sonrada dergi kapandı gitti, tarih oldu... Karar sizin...

Keşke, dedim kendi kendime. NATİONAL GEOGRAPHIC dergisini almaya başlasaymışım o zamanlar. Halen yıllardan beri yayın hayatına devam ediyor, halen de ilk çıktığı kalitede.

Biz, neden doğru ve dürüst çalışamıyoruz acaba? Eksiğimiz nereden kaynaklanıyor?

GEZİ Traveler Dergisi için internette bir araştırma yaptım. www.eksisözlük.com da şunları buldum.

"ekim 97'de yayınlanmaya başlayan ve 2. sayısından (kasım 97) beri her sayısını edindiğim dergi. ilk yayınlanmaya başlandığında düşük bütçeli olupta değişik diyarlar görme konusunda hayalleri geniş bir kitleye seslenmekteydi bugün ise nerde 5 yıldızlı otel, nerde dünya sosyetesi gezi travel orada... hala neden alıyorum bilmiyorum, alışkanlık heralde. 42. sayıya kadar (42 hariç) adı gezi traveler'di, bu sayıdan itibaren gezi travel oldu. traveler, national geographic traveler dergisinden her sayısında bi tane yeri çeviri olarak yayınladığı için vardı. şimdi de aslında adı tam olarak belli değil, kimi yerde gezi kimi yerde gezi travel olarak geçiyor. bu arada belirteyim, fiyatı 3.500.000 tl (aralık 2002'den itibaren) ve aylık olarak çıkıyor."


"17 haziran cuma günü yayın hayatına son verilen seyahat dergisi."


"son sayılarında tanışma şansına kavuşmuştum bu derginin. gezmeyi seven ama bütçesi kısıtlı insanlar için oldukça iyi seyehat önerileri sunardı. yerini dolduracak bir dergi çıkmadı henüz. bir travel and leisurevar ama yaramaz."

1 yorum:

Adsız dedi ki...

hatırladım o dergiyi!
ck haklı soruların var..evet!HALKIMIZA HUZUR VERİLSEYDİ..87 SENE BOYUNCA..BİZDE EU.DAKİLER GİBİ MAGAZİN,GEZİ DERGİLERİ ALIR,YASAM SARTLARIMIZ UYGUN OLSAYDI!:(--SEYAHAT EDER,UYDURUK POLİTİKACILAR YERİNE HAYATI TANIRDIK TOPLUMCA..O VAKİT MECMUALARIMIZDA UZUUN SENELER HALKLAR TARAFINDAN KAPISILIRDI...İNSANLAR EKMEK YERİNE..SEYAHAT,REFAH YASAM YERİNE!;(-ARAF OLMAYA YÖNLENDİRİLİP..HEP SAVASTIRILDIKLARINDAN...HAYATI TANIYAMADAN GEBERİP GİDERİZ...ÖYLEDE OLMUS ZATEN..NE CİLELİ TOPLUMLAR OLUSTURMUSLAR YILLARCA;(--OYSA ONUN YERİNE..--önce***BALKANLARI KAYBETMESEYDİK..TÜRKİYEYİDE BUNCA YIL SAVUNMADA BIRKTIRAMAZLARDI BİZE;(--HER TASIN ALTINDA ALMANLAR VE ALMN YAHUDİLERİ VARDIR!--BUGÜN İNSANLAR NEDEN KANSERDEN KIRILIYOR ZANNEDİYORSUNUZ?--KAC SENEDİR KISLARI NİYE İSTANBULUN ÜZERİNDE KAPKARA HAVA!?KATMANLARI VARDI?LANETLİ KAVİM..BİZİ MAHVETTİLER:(--O VAKİTLER BALKANLARDA %63 KÜSUR OLAN TÜRK(*LER SİMDİLERDE %1.9LARA DÜSÜRTÜLMÜS!:(KİMSEDE HESAP SORMAMIS..GİDENLER İCİN;(SİMDİDE DAHADA SARPA SARMALamakTA:(her gecen gün!-DİNLE KANDIRILAN HALKLARIDAN SEBEP!YAPTIRANDA ROMADA..ÖZERK SEHİRLERİ VE DEVLETLERİ VAR!DUYDUKKİ ARTIK ALMANYADAKİ TÜRK?!=denen!Kİ DEGİLLER!!GENCLERİN YARISINI AFRİKAYA..YARISINIDA DİGER ÜLKELERE ASKER OLARAK GÖNDERİYORLARMIS!!!!MUHALİF ARAPLARIDA KENDİ ÜLKELERİNE GÖNDERDİKLERİ GAYET ACIK!-SURİYE DÜSMEMELİ!BANU AVAR*IN BU KONUDAKİ*GRUBUNA KATILIN LTFN*FACEBK.DAKİ...