Bu kesilen gözü aşılamak istediğim dala yapıştırmak için aşılanacak dal şayet kalınsa biraz yontulur:) Yontulan dal gözün gireceği şekilde "T" şeklinde kesilerek V şeklindeki göze yer açılır.
V şeklindeki gözle, dalda ki T şeklindeki yuva görülmektedir.
T şeklideki yerin kenarları, sağı ve solu, aşı bıçağının üstündeki kısımla hafifçe kaldırılır.
Kaldırılan yuvaya V şeklindeki göz yerleştirilir. Gözün serbestçe büyüyebilmesi için T şeklindeki yuvanın kenarları bıçakla hafifçe yarım ay şeklinde kesilir. (Neden keskin bir bıçak kullanılacağı buradan anlaşılmış olur)
V şeklindeki göz, T şeklindeki yuvaya yerleştirildikten sonra hava almaması ve ana dal ile yeni tomurcuğun birbirine kaynaması için naylon olmayan bir iple sıkıca bağlanır. (aşı tutup, göz büyümeye başlayınca ip sökülerek alınır)
Aşı yapılan dal, gözün rahatça büyümesi ve gelişmesi için yaklaşık 30-35 santim yukarıdan tamamen kesilir.
Bu gördüğümüz "Kel ağaç", verimi düşük, ekonomik değeri olmayan meyvelerden kurtarılmış, kaliteli, verimi yüksek, ekonomik değeri kıymetli bir ağaç ile aşılanmış oldu. 2-3 sene sonra ağaç gençleşmiş bir şekilde karşımıza çıkacaktır.
Bu da aşı üstadımız, köyümüzün saygın kişilerinden İbrahim SUCU ağabeyimiz. İbrahim ağabey aşı işine hobi olarak devam etmektedir. asıl işi keçilerledir. Kendisi keçi celebi olup yüzlerce keçi beslemektedir.
Boş bir zamanında Muhammet amcanın 5-6 ağacını aşıladığı gün bende yanlarında bulundum. Sağolsun İbrahim ağabey bana aşının inceliklerini gösterdi, elinden geldiğince anlatımlarda bulundu.
2 yorum:
teşekkürler anlatım için, özellikle de büyük boyutlu resimler için. yaına 2 adet delice zeytine aşılama yapmayı düşünüyordum. bilgim vardı ama görsel işime yarayacaktı. yazın çok yardımcı olacak.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Yorum Gönder