6 Ocak 2012 Cuma

Amazon Adası (SAMSUN)

Samsun'da bulunduğum zaman içerisinde gezdiğim yerlerden birisi de 'AMAZON ADASI' oldu. 

Amazon Adası denilen mevkiye Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihte yaşadıkları önesürülen Amazonlar anısına bir köy inşa ediliyor. 

Köyün görünümü arkeolojik kazılardan elde edilen bilgiler ışığında yapılmaktaymış.  
Amazon Adası'na hemen girişte devasa bir Amazon savaşçısının heykeli dikilmiş. Sağına ve soluna gene devasa ölçülerde iki aslan heykeli yapılmakta.
Şrf ve Amazon heykeli...

Karadeniz kıyısına yakın bir yerde yaşayan ve müthiş savaşçı olan kadınlar. Aralarında hiç erkek bulunmayan bu kadınlar kendilerine ait bir devlet kurmuşlar. Thermodon (Terme Çayı) kıyısında Themikyra şehrinde yaşarlar, Savaş Tanrıçası Ares’e taparlarmış.

Tarihçi Herodot 'a göre Amazonlar Sarmatya'nın Scythia ile sınır bölgesinde yaşamışlardır. Amazonların öne çıkan kraliçeleri arasında Truva Savaşı’nda yer alan Penthesilea ve kardeşi Hippolyta sayılabilirmiş. 

Amazonların Pontus bölgesinde yaşadıkları söylenir, bölge günümüzde Türkiye sınırları içinde Karadeniz kıyısındadır. Burada kraliçeleri Hippolyta önderliğinde bağımsız bir krallık kurarlar. Amazonların birçok kenti kurdukları iddia edilir, bunlar arasında Ephesus, Sinope, Paphos ve Smyrna sayılabilir. Ünlü tarihçi Herodot Amazonları erkekleri öldürenler anlamına gelen androktones olarak tanımlamaktadır.

Amazonlar eski çağlarda Lycia'yı işgal etmişler ancak Bellerophon tarafından yenilmiştir. İlyada'da yazıldığına göre Amazon kraliçesi Penthesilea, Aşil tarafından öldürülür

Helene, Tityrus'un kızı. Aşil ile savaşmış ve ağır yaralanmış, daha sonra da ölmüştür.

Heykel kaidesinin dört bir tarafında Amazonlara ait figürler bulunmaktadır. 

Amazon savaşçılar genellikle Yunan savaşçılarla savaşırken resmedilmiştir. Helenistik ve Roma çağı tarihte Ön Asya'ya birçok Amazon saldırısından bahsedilir. Antik Çağda Amazonlar birçok tarihi kavimle ilişkilendirilmiştir. Günümüzde amazon ismi genel olarak kadın savaşçı ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.


Hşpokrat’a göre, Amazonları sağ göğüsleri olmayanlar olarak anlatır. Ona göre kız çocuklarına yapılan ve sıcak bronz bir metalle gerçekleştirilen operasyonla sağ göğüsün büyümesi engellenerek sağ omuz ve kolun gelişmesi sağlanırdı.

Hititler. Hititler o dönemde dünyanın en büyük uygarlıkları arasındaydı. Hititlerin yükselişi MÖ 1300 ’lerde başladı; Mısırlıları yendikleri MÖ 1296 ’da doruğa ulaştı. Ne var ki bir süre sonra batıdan gelen deniz halklarının baskısına dayanamayan Hitit devleti çöktü, MÖ 1200 ’lerde başkentleri Hattuşaş yakıldı. Amazonların yok oluşu gibi Hitit imparatorluğu da hızlı bir biçimde tarih sahnesinden çekildi.

M.Ö. 12. yüzyılda bir grup Amazon'un Anadolu'da yaşadığını ve başkentlerinin Terme olduğunu söylüyorlar. Modern tarihçilere göre, aslında Amazonlar diye özel bir topluluk yoktu. Yunanlılar Anadolu'ya gelmeden önce, burada yaşayan halklar, anaerkil bir aile düzeni içinde varlıklarını sürdürüyorlardı. O yüzden, bu topluluklardaki kadınlara, kadının egemenliği nedeniyle "savaşçı kadın" Amazon adı verildi. Bu halka ilişkin günümüzde çok az şey biliniyor. Onlardan kalma bir mezara henüz rastlanmadı. Son yıllarda, Simerit Gölü'nün derin sularında ortaya çıkarılan antik kentin Amazonlar'a ait olduğu iddia ediliyor.Simerit Gölü Samsun ilinin Terme ilçesi sınırlarındadır. 

Amazonların gerçekten yaşayıp yaşamadıklarına dair belirsizliğin bir dayanak noktası vardır. O da Amazonların ataları olan Sarmatyalılardaki kadın savaşçıların gerçekten var olduğudur. Bir efsane bile olsa Amazonların dayandığı temel gerçeklik burasıdır. Bu gerçeklik arkeolojik kazılardan da anlaşılmaktadır. Özellikle Sarmatya kadın mezarlarında yüzde yirmibeş oranında silahlar çıkmaktadır. Bu durum Sarmatyalılardan sonra İskitler’de de görülmüştür.

Arkeolojik kazılardan elde edilen figürler yay şeklinde yapılan duvarlara resmedilmiş. 
Amazon kültüründen görüntüler.
Kazılarda çıkartılan ve Amazonların döneminde yapıldığı belirlenen heykel...
Adanın, heykelin hemen arkasından Karadeniz'in görüntüsü.  
Amazon Adası'na girişte inşa edilmiş köprüden aslan heykelinin görüntüsü. 
Bir tanesi kısmen tamamlanmış olan aslan heykelini yanındaki arabalarla kıyaslarsak ne kadar heybetli durduğunu görürüz. 
Tamamlanmakta olan ikinci aslan heykeli.

Hiç yorum yok: