29 Ağustos 2009 Cumartesi

Semazenler




(35X25 tuval üzerine guaj boya)

20 Ağustos 2009 Perşembe

Defne yaprağı




Eski zamanlarda, kahramanlıklarıyla ve şiirsellikleriyle bilinen fatihler ve şairler defne yaprağı çelenklerini giyerlerdi. Roma imparatorları ve rahipler kapılarının önüne defne yaprağını dikerler, bekçilik yaptığına ve defne yaprağının kendilerini gök gürlemesinden, yıldırımdan, vebadan koruduklarına inanırlardı. Roma imparatoru Tiberius'un (M.Ö. 42 - M.S. 37) şimşekler çakarken başına defne yapraklarından yapılmış bir taç taktığı bilinmektedir.Günümüzde etlerde (balık, kanatlı, kırmızı vb.), türlü, güveç, rosto, kızartma, köfte, çorba, börek, sos, ciğer ezmesi, haşlama, turşu, sebze, baharat karışımları, salça, konserve, yumurta ürünlerinde ve Türkiye'de özellikle kokusu ve anti mikrobiyal etkisi için kuru incirlerin arasında kullanılır.Defne aynı zamanda sabun, eczacılık ve parfümeri sanayiinde de yaygın kullanılmaktadır. Defne sabunu olarak bilinen ve defne yağının başka bir yağ ile karıştırılıp elde edilen bu sabunu Bağdat Baharatları üretir. Kirli sarı renkte bir sabundur. Bu sabunun cilt mantarlarına ve saç dökülmelerine faydalı olduğu bilinmektedir.Kokusu etlere, patetese, türlüye, çorbalara, salça ve balık için eşsiz ve mükemmeldir.
Eski bir söze göre güzel bir yüze sahip olmak için defne yaprağını bir kapta kaynatmak gerekir. Hazımsızlık, iştahsızlık, mide bozukluğu, mide gazında, anjin, grip, kronik bronşit, ateş nöbetlerini düşürmede faydalı olduğu bilinmektedir.Keskin bir kokuya sahip olan defne yaprağı ağızda çiğnenirse ağız kokularını giderir.6 adet Bağdat Defne Yaprağı 2 - 3 su bardağı suda kaynatılarak günde 2- 3 bardak içilirse Her türlü soğuk algınlığına, yorgunluk ve ağrılara iyi geldiği bilinmektedir.4 avuç dolusu Bağdat Defne Yaprağı 1 küvet suya atılarak, bu su içinde 1 saat oturulup banyo olarak uygulandığında soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen her türlü ağrılara ve bayanlarda adet zamanı sancıları ile basit vajinal akıntılarda faydalıdır.


(Abla; doğum gününüze kadar kuruyacaklar)

16 Ağustos 2009 Pazar

Yeni Kedim...




Yaklaşık 5 ay evvel doğan ve yavruyken bıraktığım kedimin şimdiki şekli. Ne kadar çok büyümüş olduğuna sevinemedim, zira, bensiz büyümüş kedim.